Landet runt: Rörelsenyckeln ska underlätta för mer fysisk aktivitet

Sätt Östergötland i rörelse fortsätter hitta goda exempel utanför länet under rubriken ”Landet runt”. Västra Götalandsregionen har tagit fram Rörelsenyckeln – ett enkelt och tydligt informationsmaterial för personal som samtalar med barn och unga om den fysiska aktiviteten.

– Tanken är att de som har samtalen slipper ha en massa papper på olika ställen. Här finns allt material enkelt och tillgängligt samlat i en nyckel, säger Anna Orwallius och Elin Laurila.

De är båda fysioterapeuter och har tagit fram Rörelsenyckeln. Bakgrunden till att de jobbade fram informationsmaterialet ligger i Västra Götalandsregionens handlingsplan för att öka fysisk aktivitet hos barn och ungdomar.

Fakta säger att barn och unga i Sverige sitter stilla alldeles för mycket. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag.

Regionen ville sprida budskapet på ett nytt, enkelt och tillgängligt sätt till personer inom vård, omsorg och skola som träffar barn och unga i samtal om fysisk aktivitet. Lösningen blev en samling laminerade kort som hålls ihop i en ring och som smidigt får plats i en bröstficka eller hängandes på en anslagstavla.

– Vår ambition har varit att det ska vara lättläst och på enkel svenska. Sen ska vårdgivaren enkelt kunna plocka bort de kort man använder mer eller mindre, jobbar man med äldre barn ska man snabbt kunna ta bort småbarnskorten till exempel, säger Anna.

– Det ska vara smidigt att plocka fram nyckeln som ett underlag under samtalet och kunna visa på bilderna. Korten är gjorda på ett material som man kan skriva på med en whiteboardpenna och sen sudda ut för att kunna använda till nästa barn, säger Elin.

Rörelsenyckeln har fått mycket god respons. Anna och Elin har efter att önskemål trillat in snabbt tagit fram mer material som vänder sig direkt till föräldrar, men också direkt till äldre barn och ungdomar.

– Det har varit väldigt roligt att se att budskapet har spridit sig åt flera håll.

Rörelsenyckeln började skickas ut i början av 2021, men än har ingen utvärdering gjorts – men det finns redan tankar på hur man ska utveckla satsningen.

– Vi kommer med lite nya idéer hela tiden om hur man kan förbättra samtal med barn och unga. Vi håller på att jobba fram ett nytt samtalsverktyg som vi ska använda först i vår verksamhet, men som vi tänker att vårdgivare också kan använda, säger Anna och Elin och berättar att det även finns planer att fram en Rörelsenyckel för vuxna.

De hoppas även att Rörelsenyckeln ska inspirera andra, även utanför Västra Götalandsregionen, att göra något liknande.

– Ja, tveka inte att kontakta oss! Alla behöver inte hitta egna formuleringar och så, att vi alla delar med oss är något att eftersträva, säger Anna Orwallius.

Här kan du läsa mer och hitta material om Rörelsenyckeln (Västra Götalandsregionen)

Text: Marcus Nyenger, Granit PR & Kommunikation
Bild: Västra Götalandsregionen/Privat

Publicerat: 30 april, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.