
Landet runt: Alla barn i Värnamo ska få en hälsosam uppväxt
Sätt Östergötland i rörelse fortsätter att lyfta goda exempel utanför länet, med satsningen ”Landet runt”. I Värnamo kommun ska hälsoprojektet Hälsosam uppväxt i Värnamo (HUV) få barnen att röra sig mer och äta bättre. Projektet startade under hösten träffar för unga och deras föräldrar på två skolor i kommunen.
– Intresset var minst sagt stort, berättar Hanna Häljestig, kommunikatör i Värnamo kommun. På den ena skolan blev gruppen övertecknad och på den andra skolan var det bara några platser kvar.
Hälsosam uppväxt i Värnamo grundar sig på WHO-rapporten från 2016 ”Ending childhood obsetity” och har fyra fokusområden – fysisk aktivitet, psykiskt välbefinnande, sömn och återhämtning samt mat.
– När WHO-rapporten kom började vi fundera på hur vi kan få alla aktörer i kommunen att samverka för att skapa hälsofrämjande miljöer för våra barn och ungdomar, säger Hanna Häljestig. Det arbetet ledde fram till en vision att alla barn och unga i Värnamo kommun ska erbjudas en aktiv och hälsosam vardag.
Aktiviteterna på Rörstorpsskolan och Rydaholms skola riktar sig till åttaåringar och deras familjer. En hälsokoordinator och två gruppledare från organisationen En frisk generation möter familjerna två gånger varje vecka, och då får de prova på olika aktiviteter. Efteråt serveras en måltid i skolans matsal för att främja goda och hälsosamma matvanor.
– I skolprojektet vi vill fånga upp de som inte är med i föreningslivet. För många kan ju idrottslektioner vara lite tuffa, men här känner barnen glädje. Vi involverar också föreningslivet. Ibland besöker vi en förening eller så kommer de till oss. Inriktningen är rörelseglädje, fortsätter Hanna Häljestig.
Träffarna med unga och deras föräldrar på skolorna kommer att ingå i en kvalitativ undersökning som görs av Karolinska Institutet, där forskare ska undersöka om deltagarna på skolorna förbättrar sin hälsa och blir mer fysiskt aktiva under året de är med.
– Vi kommer ständigt att utvärdera det vi gör inom ramen för HUV eftersom det här är nytt för oss, säger Hanna Häljestig.
Men ska alla barn och unga i Värnamo kommun kunna erbjudas en aktiv och hälsosam vardag så räcker det inte med att kommunen bestämmer sig för det.
– Ska visionen kunna förverkligas måste vi få med alla aktörer. Vi har därför närmat oss Region Jönköping och deras Familjecentral. Genom Familjecentralen har vi träffat föräldrar på öppna förskolan för korta föreläsningar om bland annat WHO:s rekommendationer för fysiska aktiviteter för 0-6-åringar, skärmtider och annat.
Samarbetet med familjecentralen har också resulterat i två nya aktiviteter inom ramen för HUV.
– Tillsammans med Familjecentralen drog vi igång Mamma core, för de mammor som behöver lite push med sin träning under eller efter graviditeten. Det är en helt ny aktivitet i kommunen som vi nu kan erbjuda i både Värnamo och Rydaholm.
– Dessutom startade vi upp Tryggvegympan, som riktar sig till alla barn i åldern 0-6 år. Under gympan leker barn och föräldrar tillsammans och gör rörelser som främjar grovmotoriken.
Arbetet med en Hälsosam uppväxt i Värnamo fortsätter under 2021-2023. Nyligen beslutade kommunfullmäktige i Värnamo att anslå 700 000 kronor årligen till det fortsatta arbetet.
Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Amanda Andersson, Maja Stenviken och Ena Basic är hälsokoordinatorer för En frisk generation.

Härlig fart och mycket glädje i rörelselekarna på skolorna i Värnamo.
Fler goda exempel
Nyttiga samtal med hjälp av bilder
Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet...
Alla är vinnare i Rörelsesatsningen (del 2)
När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.- Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera,...
RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse
Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad. Det har gått drygt fyra år...
Lyckad pulsträning i Valdemarsvik: ”Glada att det har satt sig i väggarna”
Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas.- Vi kallar det fortfarande för ett projekt...
Naturen är en ljus plats för integration och vänskap
Tänk vad fällningen av ett träd kan betyda. Det kan skapa en ljusare framtid på många sätt. Det var till exempel intill en kraftig sälg som det värdefulla samarbetet och integrationsarbetet mellan Friluftsfrämjandet och Bergska gymnasiet i Finspång tog sin början....
”Hela kroppen behöver arbeta, inte bara huvudet” Navestadsskolan läser boken Hjärnstark junior
Det här med att röra på sig, det behöver egentligen inte vara så krångligt. Promenera, dammsuga, leka på rasten… Med hjälp av boken Hjärnstark junior lär sig eleverna i årskurs 5 på Navestadsskolan i Norrköping att de i själva verket är ganska bra på rörelse. Och...
Landet runt: Let’s gå – trampa på! Aktiva skoltransporter i Norrbotten
Sätt Östergötland i rörelse fortsätter nosa upp goda exempel utanför länet under rubriken ”Landet runt”. I Norrbotten jobbar man för att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga under i projektet ”Let's gå – trampa på” som har spridit sig till nästan alla...
Bollis lyfter barnen i Norrköping
Idrottens kraft, kanske särskilt fotbollens, är fantastisk. I Norrköping får närmare 500 barn varje år uppleva gemenskap, vänskap, ledarskap och bättre resultat i skolan tack vare projektet Bollis lek och spel.Pelle Holm från Norrköping beskriver sig själv som...
Elever utbildas till trivselledare för ökad trygghet och aktivitet
På Erlaskolan Östra i Norrköping utbildas elever till trivselledare. Satsningen på en trygg miljö och aktiva raster har varit framgångsrik och är populär hos eleverna.- Det känns jättebra att göra så att andra har kul på rasterna, att alla får vara med och ingen...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!