ResursPoolen sätter äldre i rörelse

– Det sitter så mycket människor som gått i pension och inte har något att göra – kom till Resurspoolen så kommer ni ut och kan hjälpa någon annan att komma ut också!

Siv Nordqvist är ordförande i ResursPoolen – en ideell förening som hjälper äldre att komma ut på promenader, utföra ärenden eller bara umgås.

– Någon kanske har gått ner sig av olika anledningar, och blivit sittande hemma. Vi hjälper till att tipsa om olika aktiviteter, och följer med människor så de kan komma ut och röra på sig och träffa folk.

ResursPoolen är en frivilligorganisation som startade 1995. Den har 90 frivilliga men inga anställda.

– 90 kan låta mycket, men vi skulle kunna vara många fler, säger Siv. Vi har räknat ut att vi når ungefär 6000 personer i vår verksamhet, så det finns massor att göra.

ResursPoolen hjälper till med det som de äldre efterfrågar. De har datorutbildning, stickkurser och ett snickeri. Mest uppskattat är träffarna med musikunderhållning.

– Ibland är det ”Skivor till kaffet”. Då kör vi önskeskivor med dans – det brukar vara mycket populärt, säger Siv.

De flesta äldre som får hjälp av ResursPoolen bor på något äldreboende. Det är de äldres önskemål som bestämmer vad Resurspoolen ska syssla med, men det är också viktigt att lyssna till vad de frivilliga är intresserade av att hjälpa till med.

– Det är ett samspel kan man säga, och ju fler engagerade volontärer vi har, ju mer kan vi erbjuda, säger Siv.

Genom ResursPoolen får de äldre till exempel komma ut och promenera flera gånger i veckan, och det är något som uppskattas mycket. Sedan i maj i år finns det även tre stycken transportcyklar som Linköpings kommun specialimporterat från Danmark. Cyklarna är utplacerade i Skäggetorp, Åleryd och Hagalund och används dels som transportmedel, men allra mest för att det är ett roligt sätt att komma ut på.

– Vi tar med en eller två personer på cykeln och så bär det iväg. Det är ju lite träning för oss som cyklar också, även om det är elcyklar, säger Östen Elggren som är en av de volontärer som brukar komma till äldreboendet i Ullstämma varje vecka.

Ibland är det promenader och ibland tar han med den som vill ut på en cykeltur. Cykelvägarna kring Ullstämma är prioriterade, så de plogas och sandas hela vintern. Med hjälp av cyklarna och Resurspoolen kommer fler iväg till olika aktiviteter.

– Fler borde prova att arbeta ideellt. Man måste inte jobba mer än man tycker att man har tid med – 2-4 timmar i veckan gör stor skillnad för den som får hjälp, avslutar Östen Elggren innan han cyklar iväg i solskenet.

På bilden: Siv Nordqvist, Dennis Elgstrand och Östen Elggren från ResursPoolen.

Läs mer och kontakta ResursPoolen på www.resurspoolen.org

 

Publicerat: 14 november, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.