”Passa vidare” – slussar in ensamkommande flyktingbarn in i föreningarna

– Det kom under en period grupper av ungdomar som ville vara med och spela fotboll, men de kunde ingen svenska, hade inga personnummer eller kontaktuppgifter och hade ingen aning om hur det svenska föreningslivet fungerade. Vi tog in dem så gott vi kunde, men tyckte själva att vi borde introducera dem på ett bättre sätt. Idén om ”Passa vidare” var född.

Så beskriver Patrik Stålhammar, sportchef på fotbollsföreningen Kenty hur det gick till när de startade ”passa vidare” med stöd från Östergötlands idrottsförbund. Tanken om ett sätt att välkomna ensamkommande flyktingar och introducera dem till hur föreningslivet fungerar i Sverige föddes för 1½ år sedan. Då kom det barn och ungdomar mellan 10 och 18 år till Kentys träningar och ville spela, i  princip uteslutande killar. Fotboll spelas ju överallt, så det är ett bra sätt att mötas på. I Kenty spelar man även futsal – inomhusfotboll, som många av flyktingarna har spelat tidigare. Eftersom så många uppskattar futsal har det numera blivit en permanent del i ”Passa vidare”.

Men ungdomarna behöver inte bara träning utan också verktyg för att enklare kunna vara med i föreningsverksamheten. ”Passa vidare” lär dem hur det går till att engagera sig och hjälpa till och hur man kan spela i lag.

– En del spelare spelar nu i olika lag – de har slussats in och gått vidare precis som vi tänkt, och det är kul att se, berättar Patrik.

Andra har fortsatt i ”Passa vidare” och en del när tanken att starta ett eget lag. Allt är möjligt, det viktiga är att alla som vill är med och spelar och lär sig hur det fungerar i svenskt föreningsliv.

– Språket kan ju vara knepigt i början, men vi har kört med svenska och eftersom tränaren är engelsman så har de ungefär samma nivå efter ett tag, skrattar Patrik.

Hittills har verksamheten 35-40 spelare som möts sedan hösten 2016, men Patrik hoppas permanenta verksamheten och utöka den.

– Vi tänker långsiktigt i det här och hoppas på fler platser och fler grupper. Det behöver inte bara vara ensamkommande flyktingar, utan kan ju innefatta alla som behöver stöd i att komma in i föreningslivet. Det sätt som vi driver föreningar på i Sverige är unikt och inte alls självklart. Vi behöver introducera föräldrarna till vilken roll de har när deras barn vill börja spela, och det kan man göra via ”Passa vidare”, fortsätter Patrik.

Deltagarna har Kenty hittills hittat via flyktingboenden, flyktingsamordnare på Linköpings kommun och via Facebooksidan ”Passa vidare” och andra sociala medier. Det enda Patrik saknar nu är lite fler hallar och bättre halltider. De tränar just nu i Ånestadhallen och på Fredriksbergs IP, som är Kentys egen anläggning.

– Hallar kanske man också skulle kunna fixa via sociala medier eller en app eller något? Tänk om alla la in de hallar som är lediga så kunde man gå in där och boka om någon fått förhinder – det vore drömmen!, avslutar Patrik Stålhammar innan han hastar vidare.

Publicerat: 15 februari, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!