Heja Finspång – löparskolan som vill ge barnen positiva förebilder

Idén börja de med att medarbetare från Finspångs kommun var på studiebesök i Göteborg, där bostadsbolag tillsammans med Göteborgsvarvet erbjöd löparskola för barn i sina bostadsområden. Konceptet var enkelt – att samla icke-föreningsaktiva barn med syftet att komma igång och träna och ha kul tillsammans. Som avslutning sprang de lilla Göteborgs-varvet, som är ett lopp på 2,4 km.

– Vi tyckte det lät intressant och bestämde oss för att starta en likadan verksamhet här, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

De startade Heja Finspång – gratis löparskola tillsammans med två av Finspångs stora idrottsföreningar, FAIKS Friidrott och Finspångs SOIK, som sysslar med orientering. Tränarna har utbildats i hälsa för att följa samma koncept som Lilla varvet använde. Förutom träning kommer barnen även få ta del av studiebesök från polisen och brandkåren och få träffa idrottslärare.

– Tanken är att vi ska ha inslag av olika samhällsyrken som barnen kanske inte vet så mycket om. Vi vill ge barnen positiva förebilder.

Målgruppen är barn i åldrarna 10-12 år som inte är aktiva i någon förening. Heja Finspång erbjuder löparskolan två gånger i veckan klockan 16, för att barnen ska kunna komma direkt efter skolan.

Efter terminsavslutningen med resan till Göteborg hoppas Kirsi att barnen fortsätter träna i någon förening.

– Vi kommer att ha uppstart vecka 6, så det ska bli spännande att se hur många barn som kommer, säger Kirsi.

Publicerat: 30 januari, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!