En utmaning med god hälsa som vinst

Varningsklockorna klämtar allt mer ihärdigt. Skolungdomar rör sig alldeles för lite i vanliga fall, och nu, när studierna sker på distans blir de ännu mer stillasittande. Det fick Matthias Tybåhl, utvecklingslärare på Norrköpings kommun, att skapa #ungchallengenorrköping.

– Uppdraget går kort och gott ut på att de vuxna i respektive förening skickar en uppmaning till sina ungdomar om att utföra en övning. Vad som helst egentligen, som ger lite flås och motion. Övningen ska spelas in och taggas med #ungchallengenorrköping på Instagram.

Ett flertal har redan nappat. Ett gäng hockeyspelare i Vita hästen gör burpees, boxningsklubben NBK kör ett fyspass med samarbetsövningar på distans och konståkningsföreningen hoppar rep.

– Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, säger Matthias Tybåhl. Och eftersom situationen med Corona har förändrat vardagen för alla så blir det här en än viktigare fråga. Eleverna sitter hemma, ofta ensamma och med stora skoluppgifter som kräver mycket tid. I vanliga fall kanske de går eller cyklar till skolan, rör sig på raster och träffar kompisar på fritiden, men nu har nästan all naturlig vardagsmotion plockats bort.

Som utvecklingslärare i Norrköpings kommun har de till uppgift att stötta lärare och pedagoger att i sin tur hjälpa eleverna.
Så växte #ungchallengenorrköping fram. Att synas i sociala medier ligger i tiden förstås, och att ta hjälp av idrottsföreningar är ett säkert grepp.

– Vi hoppas att allt fler hänger på efter hand. Det vore roligt om det kunde bli en bank på Instagram, med goda exempel på vad man kan göra för att röra på sig, säger Matthias Tybåhl.

Vad vinner man då? Ja, det är enkelt och bra.

– Man får en jäkligt god hälsa och en bra chans till en kropp som håller i längden. Bättre vinst finns inte!

Publicerat: 30 april, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!