Borens IK är först i Sverige med Gå-fotboll

– Gå-fotbollen ger oss utmaningen att tänka nytt och prova nya former. Tänk att lösningarna ibland kan vara så här enkla- man blir ju nästan lite besviken på att man inte kommit på detta själv!

Det säger Kjell Augustsson, ordföranden i Borens IK i Motala som varit med och dragit igång Gå-fotboll i Motala. Konceptet kommer ursprungligen från England och har där blivit en stor succé bland de lite äldre fotbollsspelarna.

– Vi hörde talas om detta på ett möte inom Fotbollsförbundet. Det var på en måndag och på fredagen var vi igång. Faktisk är vi första förening i Sverige som kör det här, berättar Kjell stolt.

Den traditionella idrottsrörelsen står inför nya utmaningar med sjunkande medlemsantal och med ett utökat uppdrag och en vilja om att vara en aktör för alla – hela livet. Ett strategiskt arbete har påbörjats inom hela idrottsrörelsen. Idrotten ska bli en tydligare och starkare samhällsaktör.

– Konceptet med gå-fotboll har väldig potential och kan anpassas för andra sporter såsom handboll, basket, och kanske även innebandy, säger Kjell. Man får prova sig fram och anpassa efter att man provat. Det gemensamma är att man inte får springa.

Varje fredag morgon klockan 07:30-08:30 träffas de tillammans och spelar gå-fotboll. Ålders varierar från lite drygt 30 till några som är i 70-årsåldern.

-Det var viktigt för oss att vi inte konkurrerar med andra om tiderna och så vill vi nå även de som arbetar. Tanken är att man ska kunna få sig ett roligt och ändå pulshöjande träningspass innan arbetsdagen.

En vision är att kunna spela gåfotboll när utesäsongen börjar, samtidigt som det är massa barn i träning. Då kan föräldrar och äldre släktingar också ansluta och istället för att bara titta på kan de också få vara med och ha roligt och röra på sig.

  • Vi vill skapa ett mervärde för våra medlemmar… Det är ju samma spel men i lugnare tempo, vilket gör att det passar alla. Resultatet är inte så viktigt, det viktigaste är att vi träffas och har kul! avslutar Kjell.

kjell.augustsson@osterg.rf.se

Publicerat: 7 april, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!