Fantasifull karta ska locka barn till Vrinneviskogen

Norrköpings kommun har låtit barnboksillustratören Jonna Björnstjerna rita en karta över Vrinneviskogen, i syfte att få fler att upptäcka skogen att vandra och leka i.

– Eftersom Jonna Björnstjernas böcker ofta utspelar sig i skogen tänkte vi att det passade extra bra att just hon fick uppdraget att illustrera en fantasieggande karta över Vrinneviskogen. På det sättet tar hennes böcker klivet ut i verkligheten, samtidigt som skogen får en möjlighet att bli lite extra magisk, förklarar Lina Hedmark, friluftsstrateg i Norrköpings kommun, som varit med och tagit fram kartan.

Kartan finns uppsatt som en stor skylt i skogen, och går även att ladda ner och skriva ut, för att man som förälder eller lärare enkelt ska kunna använda den. Tillsammans med kartan finns även ett bingospel där barnen kan spana efter hurtbullar, stenbumlingar, hovspår och avbrutna träd i skogen.

– Skogen är ju en fantastisk plats som lockar till fantasi och rörelse. Genom att ta fram den här kartan, och det tillhörande bingospelet vill vi uppmuntra ännu fler att upptäcka skogen som källa både till fysisk aktivitet och naturglädje, säger Lina.

Jonna Björnstjerna, som illustrerat kartan, har tagit hjälp av kommunens ekologer och även varit på plats och rekat för att få den rätta känslan.

– Min tanke med kartan är att den ska göra det mer spännande för barn att vara i skogen, och förstärka vilken magisk lekplats en skog kan vara, säger Jonna.

Vrinneviskogen_karta_och_bingo

https://naturkartan.se/sv/guides/norrkoping/news/1439

Foto på Jonna Björnstjerna: Norrköpings kommun

Publicerat: 3 juli, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!