Dansens vecka vill ge mer dans åt folket

– Det har blivit ett stort fokus på prova på i år – alla ska ha möjlighet att hitta en dansform som de tycker verkar rolig och få möjlighet att prova den under dansens vecka.Det säger Anna Ljung som är dansutvecklare i Region Östergötland och initiativtagare till Dansens vecka, som startar imorgon, dem 22 april.

Varför behöver dansen en egen vecka?

– Dans är en konstform som både är en kulturupplevelse att titta på och rolig att utöva. Dans främjar folkhälsa och välbefinnandet, sänker stress och kan bidra till mycket positivt, säger Anna.Dansens vecka är ett initiativ från Region Östergötland och Dans i Öst,  men de verkliga utförarna är de otaliga föreningar, kommunala verksamheter och lokala initiativ som fyller programbladet. Årets vecka är det fler programpunkter än någonsin, över hundra arrangemangspunkter i tio östgötska kommuner. Hur kommer det sig?

– Jag tror att det helt enkelt beror på att Dansens vecka blir mer och mer välkänd och etablerad, och uppskattad såklart! Föreningar, dansskolor, dansgrupper med flera ser att deras verksamhet borde synas under den här veckan och anmäler sig.Ibland skapas helt nya initiativ bara för Dansens vecka – som dansflashmoben i Kinda. Andra nyskapande initiativ är exempelvis Screendance festival där dans och film blandas, eller dansmix i Vadstena, där de som vill får prova att göra en egen koreografi.

Dansens vecka i Östergötland arrangeras varje år i slutet av april med finaldag på den internationella Dansens dag 29 april. 2017 arrangeras Dansens vecka 22-29 april.

Läs mer och se hela programmet här

 

Publicerat: 21 april, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!