Barnen på Brokindsskolan promenerar på morgonfritids

–  Jag såg det goda exemplet från Ekängsskolan där läraren sprang med barnen varje morgon, och så tänkte jag att det där borde vi ju kunna göra här också!

Mariann Boström är resurslärare på Brokindsskolan i Linköpings kommun. Hon inspirerades av pulsskolorna som blir allt fler, och har under april dragit igång en aktivitet där alla som vill promenerar 2 km i rask takt innan skolan början.

– Jag har hand om fritidsverksamheten , och tycker att barnen är lite trötta på morgonen. Genom att komma ut och gå i 20-25 minuter får både jag och barnen mer energi, säger Mariann.

I början var det en ganska liten grupp, men nu är det 10-20 barn varje morgon, som hänger med Mariann ut i skogen. För att öka antalet och motivera barnen har Mariann hittat på en utmaning där hon skriver upp hur många från varje klass som är med, och så kan barnen hjälpas åt att samla kilometerpoäng till sin klass.

– I början var det många barn som tyckte det var långt och att vi gick fort och så, men nu är det snarare jag som kommer efter barnen – de märker redan att de fått upp konditionen och orkar mer, säger Mariann.

Anledningar till att barnen hänger med är olika. Någon vill träna upp sig för att kunna vandra i fjällen i sommar, någon vill bli piggare i hjärnan, eller kanske bara få prata om allt möjligt medan man går.

När terminen är slut ska aktiviteten utvärderas och sedan bestämmer de tillsammans med barnen hur fortsättningen ska se ut.

– Alla är överens om att de inte är lika trötta under dagen, så min gissning är att vi kommer att fortsätta med träningen, avslutar Mariann Boström.

Varje morgon går barnen på Brokindsskolan 2 km i rask takt.

Publicerat: 5 maj, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!